• Big_12006486_10153282703493650_5217258427289897340_o DEN SVENSKA BJÖRNSTAMMEN (SE) @ TEGLVERKET
  20
  nov

  DEN SVENSKA BJÖRNSTAMMEN (SE) @ TEGLVERKET

  20. november 2015

  Kl. 22:30

  Det Akademiske Kvarter

  240,- (inkl.bill.avg)

  På en gård rett utenfor Norrköping i Sverige har musikkollektivet Den Svenska Björnstammen skapt sin egen verden preget av innbygger lønn, spontane fotballkamper og kunstinstallasjoner. Men framfor alt er det her medlemmene skaper musikk som gjør det mulig å leve et liv på helt egne premisser. Nå slippes det tredje albumet.
  Det første du ser når du spaserer opp grusveien er et stort hvit trehus, som har stått der siden 1700-tallet. Et sjarmerende oppussingsobjekt som de syv medlemmene leier av kommunen for nesten ingen penger. Her møtes du av Doris en liten og blid valp som ønsker alle besøkende velkommen med samme entusiasme. Uten å nøle i det hele tatt, springer hun raskt fram mot hver eneste bil som nærmer seg huset. Ikke for at hun er sint og vil markere sitt territorium, men fordi at hun er nysgjerrig på hvem du er. Kanskje har hun blitt påvirket av menneskene som vanker her, av musikkollektivet som hele tiden lar nysgjerrigheten styre det neste steget. En nysgjerrighet som i blant fører til en kunstinstallasjon og andre ganger til en tegneserie.

  Den her gangen ble det et nytt album.
  Det er ikke rart at musikken har blitt en så stor del av kollektivets hverdag, selv om medlemmene også er involvert i visuell kunst, lydinstallasjoner, tekstil, tegneserier og film.
  Det er tross alt musikken som har gitt gruppen mulighet til å innføre innbygger lønn, noe som innebærer at alle syv medlemmene får samme lønn utbetalt hver måned, uavhengig av innsats. Det er også musikken som i stor betaler kunstinstallasjonene, tegneseriene og alt det andre som de syv medlemmene produserer.
  Det enorme gjennombruddet til gruppen kom i 2011 med albumet ”Ett fel närmare rätt” og mega hiten ”Vart jag mig i världen vänder” det forandret alt. Plutselig var Den Svenska Björnstammen et av landets virkelig store attraksjoner. Oppfølgeren ”I förhållande till”(2014) sementerte Den Svenska Björnstammen sin posisjon på den svenske musikk scenen og nå bare et år senere er det klart for ”Country”.

  Det nye albumet kom til i et litt mindre to etasjes hus, rødt med hvite lister som du ser rett nedenfor det store hvite. Her har Dan, Kim, Petter, Ambjörn, Mattias, Klas og Åke sine respektive kreative verksted, og det er her de nye låtene kommer fra. Musikken går litt mer inn i rap sjangeren denne gangen, litt raskere og ikke like sentimental som sin forgjenger. Medlemmene har vært mer vågale denne gangen og oppmuntret hverandre til å gjøre ting de ikke har våget å gjøre før. Og det gjelder ikke bare musikken. De har også startet sitt eget plateselskap. Visjonen har vært der tidligere men det er først nå verktøyene fantes for å virkeliggjøre visjonene våres. Kanskje kommer de i framtiden til å gi ut andre musikere med lokal tilknytning.
  For selv om Den Svenska Björnstammen blir mer og mer selvstendig er samarbeidet og se mer enn noen sinne. Bare her om dagen, en solfylt ettermiddag i august, er huset fult av folk. Tittel sporet fra det nye albumet vil bli hedret med en video og dørene er til det hvite huset er åpnet på vidt gap. Venner kommer i en jevn strøm og kreativiteten er så nærværende at den nesten går an å ta på når refrenget spilles på den landlige idyllen.
  Det her er Den Svenska Björnstammen sin verden.
  Og vi er alle velkommen inn.